KIRJAT

Villiinny kaupunkiviljelijäksi

Varpu Tavi
Villiinny kaupunkiviljelijäksi – Lähiruokaa tosi läheltä
(Gummerus 2013)

Ruoan teollinen massatuotanto on johtanut siihen, että vaikka olemme vauraampia kuin koskaan, syömme vähäravinteista ruokaa. Lihomme ja sairastumme elintasosairauksiin, koska emme saa tarvittavia ravinteita. Olemme vieraantuneet luonnosta ja ruoan alkuperästä; pian lapset eivät tiedä miltä näyttää jalostamaton, vasta maasta nostettu peruna.

Yksi keino parantaa ruoan laatua on ryhtyä viljelemään kotona. Kaupunkiviljely tuo puhtaan ruoan kaikkien ulottuville. Uusilla viljelytekniikoilla voi pienissäkin tiloissa saada hyvän sadon, ja ennen kaikkea maukkaampia ja ravinteikkaampia kasviksia.

Kirja kertoo kaupunkiviljelyn filosofiasta innostavalla, maanläheisellä tavalla ja neuvoo käytännön konstit. Kuka tahansa oppii viljelemään suosikkivihanneksensa – vaikkapa katolla tai kellarissa. Kirjassa on myös vinkkejä kasvisten käytöstä kulinaarisessa terveydenhoidossa.

Kirjan voit ostaa Varpulta tai lainata kirjastoista.

”Antropologi, tietokirjailija, blogisti ja yrttien asiantuntija Varpu Tavi on koonnut kirjan, joka kannustaa kaupunkilaisia tutustumaan üuhtaaseen lähiruokaan vaikkapa omalla parvekkeellaan – nimenomaan niin, että ruoka kirjaimellisesti kasvaa lähellä ihmistä. Tavin lähiruokakirjassa vinkataan, miten ruokaa voi kasvattaa parvekkeella, ikkunalaudalla tai esimerkiksi kellarissa. — Villiinny kaupunkiviljelijäksi kirjasta selviää myös, millainen on laiskan puutarhurin pihaviljelmä tai mitä tarkoittaa pystypuutarha.
Kirjaa voi suositella lähiruuasta kiinnostuneille, myös aloitteleville kotiviljelijöille. Helppolukuinen kirja saattaa auttaa kaikkein innokkaimmat oikotietä pitkin onnistuneiksi jyväjemmareiksi.”
Anna Riutta-Salo, Länsi-Suomi 4.9.2013