Varpu Tavi
Viisaus on vanhoissa naisissa
(Into 2023)
Kirjassa Viisaus on vanhoissa naisissa viisaat vanhat naiset puhuvat kaunistelematta siitä, miksi vanheneminen vituttaa ja miten suurta, yli 50-vuotiaiden naisten reserviä ei hyödynnetä työelämässä.
Näiltä naisilta löytyy elämänkokemusta ja osaamista, mutta jo viisikymppisillä naisilla on vaikeuksia työllistyä. Yli 50-vuotiaita naisia on Suomessa kaikkiaan 1,2 miljoonaa ja eläkeiän nostaminen on ajankohtaista. Kannattaako tämä reservi hukata?
Jos uskallat, lue miksi vanheneminen vituttaa kirjailija Anneli Kantoa tai miksi haaveileminen on ylimainostettua ylpeästi vanhan Aira Samulinin mielestä. Entä miksi terveystutkija Pauliina Aarvan mukaan tieteenteko on vanhana vapaampaa – tai minkä vuoksi yrittäjä Kaarina Jokinen ajattelee, että julkisen keskustelun happikato tyhmentää ihmisiä? Mikä on Vappu Taipaleen mielestä yleisesti hyväksytty naisvihan muoto?
Tilaa kirja täältä
”Ihminen ei tyhmisty iän myötä, rypistyy vain. Meistä ei nähdä mitään muuta kuin ikä, tullaan sokeiksi sille, mitä kaikkea vanha nainen voi muuta olla kuin vanha.” Näin sanoo kirjailija Anneli Kanto, joka tekee vielä 73-vuotiaanakin kymmentuntisia työpäiviä ja kirjoittaa niin romaaneja, tietokirjoja, näytelmiä, televisiosarjoja kuin lasten- ja nuortenkirjojakin.
”Olen ylpeästi vanhus. Siihen ei tarvita mitään kiertoilmaisuja. Ikäihminen – hyi perkele!”
Noin räväkästi omaan ikäänsä otti kantaa pian kirjan ilmestymisen jälkeen 96-vuotiaana kuollut ikiliikkuja Aira Samulin.
Hän, Kanto ja yksitoista muuta yli 50-vuotiasta naista ovat päässeet ääneen tietokirjailija Varpu Tavin hätkähdyttävässä kirjassa Viisaus on vanhoissa naisissa…
Ann-Mari Rannikko, Hukattua viisautta, Turun Sanomat 11.1.2024
Varpu Tavi: Viisaus on vanhoissa naisissa ”Tavi on haastatellut iäkkäitä naisia ikääntymisestä. Kirjan antaisin joululahjaksi yli 50-vuotiaille naisille, vaikka tekisi se hyvää nuoremmillekin. Olen mukana haastateltavana, mutta erityisesti ihastuin viisaan Aira Samulinin, pontevan Vappu Taipaleen ja Varpu Tavin omasta osuudesta kirjassa. Yli viisikymppisiä naisia on 1,2 miljoonaa maassamme, heidät olisi hyvä ottaa vakavasti. Kirja osoittaa myös iäkkäiden naisten valtavan kirjon, diversiteetin. Persoonallisuus ei kuihdu vaan kukoistaa vanhetessa”.
Anneli Kanto, kirjailija, Mikä kirja joululahjaksi?, Eeva 7.11.2023
”—Vanhuudessa ihaninta on, ettei tarvitse piitata hittoakaan. Olen hyväksynyt sen, että eletty elämä näkyy kasvoissani ja vartalossani. Pukeudun niin kuin haluan, eivätkä ulkonäköpaineet ole ensimmäisenä mielessäni. Pystyn nauramaan itselleni ja maailman huvittavuudelle. Olen ymmärtänyt, että elämä on hauras ja voin kuolla milloin tahansa. Olen oppinut ottamaan oman tilani, enkä edes yritä täyttää kaikkia ympäristön vaatimuksia. Huomaan usein vanhojen naisten ajattelevan, että tietyn iän saavutettua jotkin asiat eivät ole heille enää mahdollisia. En aio asettaa itseäni ulkoa annettuun kuaanvanhenemisesta. Olen esimerkiksi aivan yhtä seksuaalinen kuin nuorena. — Olen selvittänyt itselleni varhain, mitä toivon vanhuudelta ja mitä se vaatii. Sen vuoksi elän nyt 66-vuotiaana elämäni ihaninta aikaa.”
Anu Pekonen, Simppeli oivallus: Vanhana ei tarvitse piitata hittoakaan, Kauneus ja terveys 14/2023
”–Tavi on koulutukseltaan kulttuuriantropologi. Hän näkee ikäsyrjinnän taustalla syvempiä trendejä: ’Amerikkalainen nuoruuden ihannointi on syöpynyt meillä kaikkialle.’ Saman havainnon on tehnyt Vappu Taipale, yksi kirjan haastateltavista. Nuoruus pitenee molemmista päistään, kun se lapsuus että aikuisuus lyhenevät. Jopanelikymppinen voi kutsua itseään nuoreksi. Aikuisiksi ei haluta tulla, vanhuudesta ei haluta puhua. ’Kun haastattelet nelikymppisiä, he kauhistuvat, jos kysyt heidän tulevasta vanhuudestaan’, Taipale päivittelee. Nuoruuden ihannointi syventää kuilua sukupolvien välillä.”…
Sampsa Oinaala, Kuka vaiensi viisaan vanhuksen? Kodin Pellervo 3/2024