AJANKOHTAISTA

Keväällä 2024 ilmestyi yhdessä Fatima Witickin kanssa kirjoittamani kirja Treenaa Fatiman kanssa. Kirjassa Fatima Witick opastaa, miten pääset sohvalta ylös ja voit askel kerrallaan saada takaisin hyvän olon omassa kropassasi. Kirja oli tekovaiheessaan minulle enemmän kuin ajankohtainen: kaaduin joulukuussa 2023 portaissa ja mursin lantiostani pari pikkuluuta. Teimme kirjaa samaan aikaan kun opettelin uudestaan kävelemään, ensin rollaattorin, sitten kyynärsauvojen kanssa ja lopulta ilman apuvälineitä. Nyt tiedän, miten en ainakaan halua viettää vanhuuttani!

Lokakuussa olin haastateltavana Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina 29.10. klo 11.30-12.00 Kruununhaka-lavalla sekä Intokustannuksen lavalla 6g80 12:30-13:00.

Syyskuussa ilmestyi kirjani Viisaus on vanhoissa naisissa. Siinä kapinoin vanhentunutta vanhuuskuvaa ja ikärasismia vastaan. Haastattelin joukkoa fiksuja eri ammateissa toimineita ja toimivia naisia kuten Aira Samulin, Anneli Kanto, Vappu Taipale, Pauliina Aarva, Fatima Witick ym.

Toukokuussa 2023 ilmestyi hybridikirjani Hiien hurtta – yrttinoitatarinoita villistä Karjalasta. Se on yhdistelmä hyvän mielen tarinaa ja perinneparantamisohjeita. Mukana ripaus suomalaista šamanismia ja aimoämpärillinen luonnontajua.

”Koivut ja kuuset huojuvat. Järven vesi on tummaa, ilmassa viileyttä. On ruskea hirsimökki, ei sähköä. Ruoat ovat säilössä pihan vanhassa kaivossa. Täällä, pienessä saaressa Pohjois-Karjalassa, Varpu ja Jouni-Matti käyvät joka syksy. Mökin aitan seinät on peitetty kirjoilla. Varpu lukee 1970-lukulaisia, vähän pöhköjä saksalaisdekkareita.
Eletään hitaasti. Kahvinkeittoonkin kuluu aikaa, kun ensin pitää hakea kaivosta vesi. Paikka on täydellinen.
– Mökillä ollaan vaan. Istutaan laiturin nokassa ja kaivetaan nenää. Jos saisin valita, asuisin pysyvästi erakkona korvessa, mutta se odottaa vielä taloudellista mahdollisuutta.”

Milka Sauvala: Keski-iän seikkailija, Kauneus ja terveys 20, 2013

Kuvat: Sini Pennanen ja Jenny Rostain