AJANKOHTAISTA

Kuva: Sini Pennanen, 2017.
Toukokuussa 2023 ilmestyi hybridikirjani Hiien hurtta – yrttinoitatarinoita villistä Karjalasta. Se on yhdistelmä hyvän mielen tarinaa ja perinneparantamisohjeita. Mukana ripaus suomalaista šamanismia ja aimoämpärillinen luonnontajua.

Syyskuussa ilmestyi kirjani Viisaus on vanhoissa naisissa. Siinä kapinoin vanhentunutta vanhuuskuvaa ja ikärasismia vastaan. Haastattelin joukkoa fiksuja eri ammateissa toimineita ja toimivia naisia kuten Aira Samulin, Anneli Kanto, Vappu Taipale, Pauliina Aarva, Fatima Witick ym.

Lokakuussa olen haastateltavana Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina 29.10. klo 11.30-12.00 Kruununhaka-lavalla sekä Intokustannuksen lavalla 6g80 12:30-13:00.

”Koivut ja kuuset huojuvat. Järven vesi on tummaa, ilmassa viileyttä. On ruskea hirsimökki, ei sähköä. Ruoat ovat säilössä pihan vanhassa kaivossa. Täällä, pienessä saaressa Pohjois-Karjalassa, Varpu ja Jouni-Matti käyvät joka syksy. Mökin aitan seinät on peitetty kirjoilla. Varpu lukee 1970-lukulaisia, vähän pöhköjä saksalaisdekkareita.
Eletään hitaasti. Kahvinkeittoonkin kuluu aikaa, kun ensin pitää hakea kaivosta vesi. Paikka on täydellinen.
– Mökillä ollaan vaan. Istutaan laiturin nokassa ja kaivetaan nenää. Jos saisin valita, asuisin pysyvästi erakkona korvessa, mutta se odottaa vielä taloudellista mahdollisuutta.”

Milka Sauvala: Keski-iän seikkailija, Kauneus ja terveys 20, 2013