KIRJAT

Vaihdevuodet luonnollisesti

Varpu Tavi
Vaihdevuodet luonnollisesti
(Docendo 2020)

Naisen elämä 45-65-vuotiaana on hormonitoiminnan muutosten aikaa. Se on elämänvaihe, jossa lasten saantiin tarkoitettu keho muuttaa toimintaansa perusteellisesti. Näinä vuosina nainen saattaa kokea hiustenlähtöä, kuumia aaltoja ja unettomuutta. Hänellä voi olla keskittymisvaikeuksia, virtsatietulehduksia, sydämentykytyksiä ja vielä finnejä leuassakin. Häntä ehkä itkettää, kiukuttaa ja väsyttää – ja limakalvotkin ovat kuivat eikä seksi kiinnosta.

Nämä oireet eivät kaikki välttämättä mitenkään liity vaihdevuosiin vaan ovat ehkä seurausta liian kuluttavasta elämäntilanteesta. Kaikki naiset eivät oireile, eivätkä kaikkien oireet ole vaikeita, mutta osalla naisista oireet heikentävät elämänlaatua, jopa tuntuvasti. Vaihdevuosien ajasta ei kuitenkaan ole pakko kärsiä. On paljonkin, mitä nainen voi itse tehdä hormonaalisen tasapainonsa eteen.

Tässä kirjassa annetaan keinot oireiden vakavuuden arvioimiseen sekä työkalut niiden hoitamiseen. Valittavanasi on koko kirjo hormonikorvaushoidoista homeopatiaan, aromaterapiasta ayurvedaan ja joogaan, meditoinnista ja mindfulnessista fytoterapiaan sekä kiinalaiseen lääketieteeseen ja qigongiin. Täydentävät hoidot esitellään terveysantropologian näkökulmasta uusimpaan tutkimusnäyttöön perustuen.

Vaihdevuodet ovat mahdollisuuksien aikaa: voit rohkeasti olla itsenäinen valinnoissasi – ja ennen kaikkea voit hyvällä omallatunnolla ottaa aikaa itseäsi ja omaa hyvinvointiasi varten. Jokaisella naisella on oikeus ja vapaus valita itselleen sopivimmat keinot tavoitella hormonitasapainoa. Ole itseäsi kohtaan lempeä ja valitse viisaasti!

Voit ostaa kirjan täältä tai lainata kirjastoista.

”Luonnonmukaisuus on mukana kirjan ruokavalio-ohjeissa, liikunnassa ja erilaisten hoitomuotojen esittelyssä, esim. aromaterapia ja homeopatia. Kätilönä jätän luonnonlääketieteeseen perustuvan tiedon ja ohjeiden jakamisen, mutta naisena koen iloa uudesta ei-lääketieteellisestä näkökulmasta vaihdevuosiin.”

Eriikka Salo: Kätilölehti 4/20

”Luonnossa liikkuminen tekee ihmeitä niin keholle kuin mielellekin – ja nyt se tiedetään myös vaihdevuosi-ikäisen pelastukseksi. Aina kun puhutaan vaihdevuosioireista ja etsitään apua vaihdevuosiin, muistutetaan että ne johtuvat estrogeenituotannon luonnollisesta hiipumisesta. Varpu Tavi kertoo kirjassaan Vaihdevuodet luonnollisesti, että se ei ole ainoa syy vaihdevuosiaikaiseen oireiluun. Myös keltarauhashormonin vähenemisellä sekä stressihormonin vaikutuksilla on osuutensa. — sen sijaan, että ensimmäiseksi aloitettaisiin hormonikorvaushoito, elämäntapojen muutos voi riittää helpottamaan lieviä vaihdevuosioireita.”

Marja Aalto, Kotilääkäri 3/20