KIRJAT

Laihdu ilman nälkää

Ilkka Salmenkaita ja Varpu Tavi
Laihdu ilman nälkää – hiilihdydraattitietoisella ruokavaliolla
(Teos 2004, 2005 ja 3. uud. painos my.book 2009)

Ylipainossa ei ole kysymys vain heikosta luonteesta tai muusta pipohäiriöstä, vaan myös väärillä ruokatottumuksilla ja elämäntavoilla aikaansaaduista aineenvaihdunnan, verensokerin ja hormonitoiminnan häiriöistä ja heilahteluista. Tämän häiriötilan korjaamisen ensimmäinen askel on riittävän ja oikeanlaisen ravinnon nauttiminen.
Esittelemme tässä kirjassa 21 hiilihydraattitietoista dieettiä. Tunnetuimmat niistä ovat Atkins, Montignac, Zone ja South Beach, mutta varsinkin Yhdysvalloissa on kehitetty lukuisia muitakin ruokavalioita, jotka tarjoavat kiinnostavia näkökulmia ylipainon, hormonihäiriöiden, diabeteksen ja sydäntautien ennaltaehkäisyyn ja oireiden hoitoon. Näiden dieettikirjailijoiden näkemykset eivät välttämättä aina vastaa omiamme, mutta olemme pyrkineet mahdollisimman  tarkkaan puolueettomuuteen esittelyssämme. Oma arviomme on kunkin esittelyn lopussa.
Tarkoituksenamme ei ole väittää, että vähentämällä hiilihydraatteja ruokavaliostasi  laihdut salamannopeasti ja paranet kaikista mahdollisista taudeista. Kerromme eri lääkäreiden ja tutkijoiden teorioista sekä tutkimuksista, miten ylipainosta pääsee pysyvästi eroon ja mihin sairauksiin ruokavaliomuutoksilla erityisesti voidaan vaikuttaa, joko riskejä vähentävästi tai jo puhjenneen taudin oireita hilliten. Ruokavalion sisältö on nykyisessä lääkekeskeisessä lääketieteessä laiminlyöty näkökulma terveyteen. Syyt siihen ovat kaupalliset, eivät terveydelliset.

Kirja on loppuunmyyty. Voit ostaa kirjan Varpulta tai lainata kirjastoista.

”´Ruokavalioguru´ Varpu Tavi kärsi itsekin liikakiloista ja erilaisista vatsavaivoista ennen kuin hän löysi hiilihdyraattitietietoisen ruokavalion. – Nykyisissä perunaa ja leipää suosivissa ravitsemusohjeissa ei ole kyse terveys- vaan maatalouspolitiikasta,. Yleisillä ravitsemussuosituksilla on valtava merkitys elintarviketeollisuudelle, Tavi tykittää.
Varpu Tavin, 48, energistä ja ylvästä olemusta katsoessa on vaikea uskoa, että dieettiguru on joskus ollut ”irtokarkkeja ahmiva epätoivoinen laihduttaja”. – Olen aina ollut taipuvainen ylipainoon. En syytä geenejäni, keräsin kilot herkuttelemalla patongilla, juustoilla ja punaviinillä, Varpu naurahtaa…”
Hanna Kekäläinen, Hymylehti, 2005

”Tämä kirja pelasti henkeni. Jos olisin vuosia sitten oivaltanut, mitä kaikkea ns. hyvätkin hiilihydraatit minulle aiheuttavat, kun niitä syö monta sataa grammaa päivässä, olisin elänyt ilman turvotuksia, nivelkolotuksia, makeanhimoja, väsymystä ja säästynyt jatkuvalta nälältä sekä ystävien ilkeiltä huomautuksilta läskeistäni. Suosittelen akikille, jotka rimpuilevat kevytmöhnäruokien lisäaineviidakossa… ja odottavat onnellisempaa elämää.”
Nimimerkki Tuula, Suurikuu-keskustelufoorumilla.