varputavi.com
Etusivu

Kirjat

Blogit

Nettikirjat

Yhteystiedot


Nainen parasta vuosikertaa

Villiinny kaupunkiviljelijäksi: Lähiruokaa tosi läheltä

Aknesta voi parantua!

Teholaihtuminen – Hyppynarukuuri ja 100 muuta konstia

Maanantaisoturin dieetti

Maanantaisoturit

Laihdu! Herkutellen ja pysyvästi

Hormoniharmoniaa ruokavalion ja joogan keinoin

Laihdu ilman nälkää

Laihdu

Laihdu ilman nälkää -juhli hiilihydraattitietoisesti

Laihdu ilman nälkää -hiilihydraattitietoista kotiruokaa

Laihdu ilman nälkää hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla
     
Leena Hausbrandt ja Varpu Tavi:
Nainen parasta vuosikertaa
Kustannusosakeyhtiö Teos 2007


Halusin kirjoittaa kirjan vaihdevuosien medikalisointia vastaan. Naisen elämään yhtä luonnollisena osana kuin murrosikä, raskaus tai imettäminen kuuluvasta elämänvaiheesta on viime vuosikymmeninä pyritty tekemään sairaus.

Kun ryhdyin tutkimaan, mistä vaihdevuosioireilu oikein johtuu, en tyytynyt perinteiseen selitykseen estrogeenintuotannon vähenemisestä. Havaitsin pian, että suuri osa vaihdevuosioireista on hoidettavissa elämäntapavalinnoilla, ruokavaliolla ja liikunnalla.

Tämän kirjan tarkoitus on antaa naisille eväät valistuneiden ja itsenäisten valintojen tekemiseen vaihdevuosien tullessa ajankohtaisiksi, sekä valaa rohkeutta ja itseluottamusta uskoa omaan intuitioon hormonihäiriöitten hoitamisessa.

Lukemattomat naiset alkavat oireilla hormonaalisesti jopa jo ennen neljättäkymmenettä ikävuottaan. Mitä lähemmäs vaihdevuosia mennään, sitä voimakkaammaksi oireilu saattaa käydä. Kuumat aallot, öiset hikoilukohtaukset ja mielialan vaihtelut aiheuttavat hämmennystä: nainen voi menettää paitsi yöunensa myös itseluottamuksensa.

Perinteinen lääketiede suosittelee naisille tavallisesti synteettisiä hormonikorvaushoitoja tai kirurgisia toimenpiteitä, vaikka useimmat hormonaaliset epätasapainon tilat ovat korjattavissa elämäntapamuutoksilla. Hormoneihin voi vaikuttaa ruokavaliolla ja harrastamalla liikuntaa säännöllisesti. Mikäli oireet eivät tasaannu elämäntapamuutoksilla ja luontaishoidoilla, vaihtoehtoina ovat myös luonnolliset hormonikorvaushoidot, joista Suomessa on tähän asti kerrottu aivan liian vähän. Synteettisten hormonihoitojen ja kirurgian pitäisi olla viimeiset oireiden hoitokeinot.

Nainen parasta vuosikertaa -kirjan mukaan tasapainoinen terveyskäsitys ja parannustaito ottavat huomioon paitsi tieteellisen myös kokemusperäisen ja tunteellisen tiedon – hyvä terveydentila voidaan saavuttaa vain kun otetaan huomioon ihminen kokonaisuutena.

Kirjan lääketieteellisenä asiantuntijana ja käsikirjoituksen tarkistajana on toiminut lääketieteen tohtori Leena Hausbrandt.


Kirja on loppuunmyyty.